Sep 04, 2013

Vegetated Retaining Wall a Solution for Ohio Village

The village of Moreland Hills, Ohio, faced a challenge to retain soils in a problematic soft-soil area designated to extend an existing parking area. Piling systems were expensive, and a concrete solution in the natural environment was undesirable. Many wall types were considered, including concrete and modular block, but the Presto Geoweb system was selected for its natural aesthetics and lower cost. 

The inherent qualities of the Geoweb earth retention system include its flexibility and overall light weight, allowing it to withstand reasonable differential settlement in soft-soil environments without losing structural integrity.  

The geosynthetic-reinforced wall ranged from 20 to 32 ft in height and was reinforced with uniaxial geogrids spaced at 2-ft intervals. The 1h:4v-wall was designed to accommodate a parking lot on top, and the wall behind.  

The wall system is a green solution; the front fascia was filled with topsoil to allow a vegetated surface that provides an aesthetically pleasing face, and the terraced, open-celled fascia captures storm water.

The economical Geoweb system does not require invasive equipment such as augers or H piles. The system allows the use of onsite infill materials, and compact, lightweight wall sections were easy to deploy and construct in this difficult-to-access location. Horizontal terraces maximize rainwater collection, minimizing storm water runoff and erosion. The wall contributes to green building credits for reducing site disturbance, development footprint and storm water runoff. It is a lifetime solution that is flexible and will not crack with settlement. 

About the author

expand_less